علی جون
گزارش علی جون؛

چشم نگران معلولان به بودجه ۱۴۰۱

چشم نگران معلولان به بودجه ۱۴۰۱

به گزارش علی جون بودجه در نظر گرفته شده برای بهزیستی در سال آینده سبب نگرانی معلولان شده و بیشتر از یک میلیون معلول همچنان به اجرای قوانین مصوب شده در این حوزه چشم دوخته اند.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- مصطفی آل علی: «بودجه ۱۴۰۱ کشور» از موضوعات مهم و داغ این روزهاست که گزارش و تحلیل های بسیاری در مورد آن نوشته و تلاش شده تا هر نهاد علاوه بر اقناع مسؤلان، بودجه تخصصی خویش را افزایش یا حفظ کنند.
اما این مورد برای بهزیستی خلافش ثابت شده چون بودجه پیشنهادی دولت برای این سازمان کم شده است و در سال آینده بودجه ۱۷ هزار و ۸۷۰ میلیارد تومانی برایش در نظر گرفته شد؛ باآنکه برای اجرای قانون جامع پشتیبانی از معلولان در سال آینده به ۳۱ هزار میلیارد تومان نیاز است.
آیا این میزان بودجه برای معلولان زیر پوشش بهزیستی کافی است؟ بخصوص آنکه بهزیستی از مهم ترین نهادهای حمایتی دولتی است و با دریافت بودجه عمومی به بیشتر از یک میلیون نفر معلول کمک می نماید.
اگرچه آمار نشان داده است حدود ۱۰ درصد جمعیت ایران را جامعه معلولان می سازند و اغلب از امکانات، لوازم و شرایط لازم برای امرارمعاش محروم اند؛ آیا این بودجه پاسخگوی نیاز قشر معلولان خواهد بود؟
بنا به قول نماینده شبکه ملی تشکل های مردم نهاد معلولان جسمی و حرکتی کشور، بودجه پیشنهادی سال ۱۴۰۱ سازمان بهزیستی حتی کفاف تهیه وسایل توان بخشی معلولان را نمی دهد.
علی همت محمودنژاد اعتقاد دارد که «قیمت وسایل مورد نیاز معلولان همچون وسایل توان بخشی بگونه ای افزایش پیدا کرده که بودجه سازمان بهزیستی پاسخگوی آن نیست و اگر مجلس و دولت، بودجه سازمان بهزیستی را افزایش ندهند، معلولان با مشکلات بیشتری روبه رو خواهند شد».
طبق اعلام نماینده شبکه ملی تشکل های مردم نهاد معلولان جسمی و حرکتی کشور و با استناد قانون جامع پشتیبانی از معلولان، بودجه بهزیستی در سال آینده نمی تواند قانون پشتیبانی از حقوق معلولان را اجرایی کند.
قانون های مسکوت مانده
بودجه پیشنهادی برای معلولان ظلم بزرگی به این قشر جامعه است چون قانون برنامه پنج ساله توسعه ششم که قبل از قانون پشتیبانی از معلولان مصوب شده در ماده ۷۹ قانون برنامه توسعه ششم تصریح می کند که «معلولان باید حداقل ۲۰ درصد حداقل دستمزد قانونی مصوب کمیته مزد شورایعالی کار را دریافت کنند».

همچنین بند ۹ ماده ۳ قانون اساسی کشور بر رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه در تمام زمینه های مادی و معنوی تاکید می کند و این امر هم شامل جامعه معلولان می شود.
همچنین طبق ماده ۲۷ قانون پشتیبانی از معلولان، دولت مکلف است کمک هزینه معیشت افراد دارای معلولیت بسیار شدید و شدید فاقد شغل و درآمد را به میزان حداقل دستمزد سالانه تعیین و اعتبارات لازم را در قوانین بودجه سنواتی کشور منظور کند.
اجرای این ماده های قانونی برای معلولان همچنان مسکوت مانده چون حداقل مزد امسال حدود ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است که ۲۰ درصد این مبلغ معادل ۵۲۰ هزار تومان می شود؛ این در شرایطی است که هر معلول ماهیانه ۳۵۰ هزار تومانی دریافت می کند.
ارائه پیشنهاد قانونی
معلولان کشور برای افزایش حقوق خودشان مطالبات خیلی از دولت و مجلس دارند، آنها علاوه بر افزایش بودجه سازمان بهزیستی هم کارزاری را راه اندازی کرده اند؛ «کمک – معیشتی – معلولان» کارزاری است که معلولان در آن با امضای الکترونیک خود (با توجه به سختی مطالبه حضوری در پایتخت) خواهان افزایش مستمری خود در بودجه ۱۴۰۱ شدند.
این کارزار که بر مبنای قانون اساسی، قانون برنامه پنج ساله توسعه ششم و قانون جامع پشتیبانی از معلولان تشکیل شده با استقبال زیادی روبرو شده و تابحال بیش ۳۰ هزار امضای الکترونیک ثبت شده است؛ همه این امضاءکنندگان خواهان افزایش حقوق معلولان هستند.
در این کارزار پیشنهاد شده که حداقل حقوق یک فرد معلول از ۳۵۰ هزار تومان به دو میلیون و دویست هزار تومان (حداقل دستمزد سالیانه) افزایش پیدا کند و این امر با عنایت به گرانی وسایل مورد نیاز و تورم سبب افزایش رفاه همه معلولان خواهد شد بخصوص آنکه بیکار هستند یا معلولیت شدید یا خیلی شدید دارند.
افزایش کم مستمری مددجویان
در این راستا عضو کمیسیون اجتماعی مجلس به خبرنگار مهر می گوید که «این پرداختی ها (۳۵۰ هزار تومان به هر فرد معلول) را نمی توان حقوق یا مستمری نامید بلکه کمک هزینه ای هستند که توسط سازمان بهزیستی پرداخت می شوند».

سید کریم حسینی اعلام می کند «افزایش مستمری معلولان در مجلس شورای اسلامی مطرح گردیده است اما با عنایت به بودجه دولت باید بررسی کرد که امکان افزایش پرداختی به معلولان وجود دارد یا نه».
نماینده مردم اهواز در مجلس در مورد افزایش مستمری معلولان تاکید می کند «اول باید نظرات کارشناسی و تخصصی انجام و متناسب با نیازها و گرانی ها این کار صورت گیرد و اگر مقرر است مستمری معلولان افزایش پیدا کند بی گمان این افزایش چند برابر خواهد بود».
بنا به اعلام رئیس کمیته امداد کشور، پیشنهاد افزایش ۴۰ درصد مستمری مددجویان کمیته و بهزیستی در سال آینده به کمیسیون بودجه مجلس شورای اسلامی عرضه شد.
سیدمرتضی بختیاری یادآوری می کند «بر اساس قانون، مستمری پرداختی به مددجویان باید معادل ۲۰ درصد حداقل حقوق مصوب وزارت کار باشد که در صورت تصویب این افزایش هنوز با این رقم فاصله دارد».
او خواهان افزایش مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی شد و بیان می کند «با پیشنهاد عرضه شده درباره افزایش مستمری مددجویان در سال آتی از جانب کمیسیون بودجه مجلس شورای اسلامی موافقت شده است».
مجلس حمایتگر معلولان باشد
به گزارش علی جون به نقل از مهر، آیا مطالبات معلولان در مجلس به صورت فوری و خارج از نوبت پیگیری می شود؟ در صورت پیگیری، راه کار قانونی برای این مطالبات چیست و چگونه اقدام می شود؟ آیا نمایندگان مجلس بدیهی ترین حقوق معلولان را از دولت مطالبه خواهند کرد؟
این سوالات دغدغه معلولانی شده است که بیشتر از پیش نیازمند حمایت هستند و اساسا یکی از این حمایت ها پیگیری و اجرایی کردن قوانین مصوب شده برای افراد دارای معلولیت است.

بدیهی است که افزوده شدن ۴۰ درصد به مستمری مددجویان در سال آینده هیچ گره ای را از مشکلات آنها باز نمی کند و معلولان هم مثل سالهای گذشته با خیلی از مشکلات روبرو شده و زندگی آنها علیرغم این همه گرانی تلخ تر از همیشه خواهد شد.
طبق برآوردها، ۴۰ درصد از مستمری ۳۵۰ هزار تومانی، ۱۴۰ هزار تومان می شود که به مبلغ اولیه اضافه خواهد شد به این معنا که مستمری مددجویان در سال آینده ۴۹۰ هزار تومان است.
سوال اساسی اینجاست که این مبلغ جوابگوی کدامیک از نیازهای یک فرد معلول می شود؟ بخصوص آنکه برخی از معلولان به علت سرپرست خانوار بودن و دارای معلولیت شدید یا خیلی شدید، نیازهایشان بیشتر است و این مبلغ در سال آینده کافی نیست.
کشوری مثل ایران که از وجود منابع طبیعی همچون نفت و گاز و سایر موارد بهره مند است، آیا نمی تواند حداقل خواسته و مطالبه معلولان را که قانونی و به حق است، برآورده کند؟


منبع:

1400/10/14
18:53:51
5.0 / 5
544
تگهای خبر: برنامه , شبكه , هزینه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴