علی جون
گزارش علی جون؛

کارنامه روحانی و رئیسی در عدالت اقتصادی به علاوه آمار

کارنامه روحانی و رئیسی در عدالت اقتصادی به علاوه آمار

به گزارش علی جون، ضریب جینی که شاخصی از نابرابری اقتصادی می باشد در دولت گذشته افزوده شد که نشان دهنده تشدید شکاف طبقاتی است اما دولت سیزدهم تنها طی حدود ۷ ماه توانست روند نابرابری اقتصادی را معکوس کند.



به گزارش علی جون به نقل از مهر، یکی از با اهمیت ترین فاکتورهای سنجش عملکرد اقتصادی دولت ها، چگونگی توزیع درآمد در جامعه است که معیاری از عدالت اقتصادی محسوب می شود. برای سنجش شکاف طبقاتی فاکتورهای مختلفی استفاده می شود که یکی از آنها مقایسه سهم ثروتمندترین و فقیرترین افراد جامعه است.
بر همین اساس سهم هزینه های ۲۰ درصد دهک پایین درآمدی کشور از کل هزینه های دهک ها یکی دیگر از شاخص هایی است که وضعیت تغییرات درآمدی در کشور را نشان میدهد. هر چه این سهم بالاتر رود یعنی وضعیت درآمد ۲۰ درصد کم درآمد جامعه بهتر شده و برعکس هر چه این سهم کمتر شود یعنی اوضاع فقرا بدتر شده است.
بر اساس گزارش مرکز آمار، سهم ۲۰ درصد فقیرترین جمعیت خانوارهای کشور از کل هزینه خانوارها در آخر دولت قبل ۶۷ هزارم بود اما در دولت روحانی به ۵۸ هزارم سقوط کرد. یعنی سهم فقرا در ۸ سال دولت های یازدهم و دوازدهم مرتباً کوچک و کوچک تر شد.

از سوی دیگر، قشر ثروتمند جامعه در دولت روحانی ثروتمندتر از گذشته شدند.

سهم دهک دهم از کل هزینه خانوارها که در آخر دولت دهم به ۲۸۹ هزارم کم شده بود در دولت روحانی به ۳۱۴ هزارم افزایش پیدا کرد.
شاخص های دیگر توزیع درآمد، نسبت هزینه دهک های ثروتمند به دهک های فقیر است که تمامی این شاخص ها در دولت روحانی به شدت به نفع ثروتمندان تغییر کرده اند. نسبت هزینه ده درصد ثروتمندترین به ۱۰ درصد فقیرترین جمعیت در سال ۱۳۹۱ برابر با ۱۰.۷۹ بود یعنی ثروتمندترین دهک جامعه ۱۰.۷۹ برابر فقیرترین دهک جامعه هزینه می کرد اما این نسبت در سال ۱۳۹۹ به نزدیک ۱۴ برابر افزایش پیدا کرد، یعنی پولدارها پولدارتر و فقرا فقیرتر شدند.


سال
نسبت هزینه ده درصد ثروتمندترین به ده درصد فقیرترین جمعیت
نسبت هزینه بیست درصد ثروتمندترین به بیست درصد فقیرترین جمعیت
نسبت هزینه چهل درصد ثروتمندترین به چهل درصد فقیرترین جمعیت
۱۳۹۱
۱۰.۷۹
۶.۶۵
۳.۷۵
۱۳۹۲
۱۰.۶۸
۶.۵۷
۳.۷۱
۱۳۹۳
۱۲.۳۳
۷.۲۶
۳.۹۳
۱۳۹۴
۱۲.۶۵
۷.۴۰
۴.۰۱
۱۳۹۵
۱۲.۹۹
۷.۶۱
۴.۱۰
۱۳۹۶
۱۳.۶۵
۸.۰۰
۴.۲۶
۱۳۹۷
۱۴.۴۵
۸.۳۶
۴.۴۱
۱۳۹۸
۱۳.۶۹
۷.۹۷
۴.۲۵
۱۳۹۹
۱۳.۹۶
۸.۱۳
۴.۳۲
دولت سیزدهم با پرداخت یارانه جدید ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی، سبب افزایش قدرت خرید خانوارهای کم درآمد شده است. همین طور آمارها بیان کننده بهبود روند هزینه های مصرفی بخش خصوصی به عنوان شاخصی از رفاه خانوار در دولت سیزدهم می باشد بطوریکه هزینه های مصرفی طی سه فصل تابستان، پاییز و زمستان ۱۴۰۰ با وجود مشکلات اقتصادی، رشد بیش از ۱۲ درصدی تجربه کرده است. این رشد ناشی از کاهش تبعات بیماری کرونا و افزایش کارهای اقتصادیست.
همچنین ضریب جینی به عنوان یکی از فاکتورهای توزیع درآمد از ۳۶۵ هزارم در سال ۱۳۹۱ به ۴۰۱ هزارم در سال ۱۳۹۹ رسید یعنی افزایش ۹٫۵ درصدی شکاف طبقاتی در دولت گذشته رخ داده است که بالاترین میزان در دهه های اخیر است. این آمارها نشان میدهد دولت حسن روحانی بدترین عملکرد را در حوزه توزیع برابر درآمد داشت و در ۸ سال قبل ضریب جینی بیش از دولت های قبل افزایش پیدا کرد.

با این حال دولت سیزدهم توانست تنها طی حدود هفت ماه، روند رو به وخامت نابرابری را معکوس کرده و بهبودی هرچند اندک در زمینه عدالت اقتصادی تا آخر سال ۱۴۰۰ بوجود آورد. نتیجه این اقدامات، کاهش ضریب جینی به ۳۹.۳ درصد در سال ۱۴۰۰ بود.
البته با اقدامات دیگر دولت امسال نظیر عدالت مالیاتی و اصلاح یارانه ها، انتظار می رود ضریب جینی در سال ۱۴۰۱ به سیر نزولی خود ادامه دهد. همین طور باتوجه به راهبرد دولت در خصوص تحقق عدالت در تمام شئون جامعه همچون اقتصاد، انتظار می رود در سالهای آتی نابرابری به وجود آمده در دوره گذشته برطرف شده و عدالت اقتصادی هرچه بیشتر در جامعه حاکم شود.


منبع:

1401/06/05
21:51:28
5.0 / 5
447
تگهای خبر: هزینه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵